top of page
IMG_9678-HDR.jpg
Vanhan hirsitalon siirto: Image

VANHAN HIRSITALON SIIRTO

Omat vanhempani ostivat noin parikymmentä vuotta sitten merenrantatontin kesämökkiä varten. Mökiksi he hankkivat vanhan 1800-luvulla rakennetun hirsitalon, joka siirrettiin Koski TL:stä Taivassaloon. Purkutyö sujui omin voimin traktorin nostovarren avulla.

Vanhan hirsitalon siirto: Text
IMG_9680.jpg
Vanhan hirsitalon siirto: Image

Hirret joutuivat odottamaan useita vuosia, kun tontilla tehtiin ensin monenmoista muuta valmistelevaa työtä, kuten puiden kaatoa, tien siirtoa ja rannan ruoppausta. Myös hirsisauna, huussi ja venevaja olivat etusijalla aluksi.


Vanha hirsikehikko pyrittiin säilyttämään mahdollisimman alkuperäisenä koko projektin ajan. Myös kaikki ikkunat koristeineen, ovet sekä lattia- ja kattolankut kunnostettiin ja asennettiin uudestaan koottuun kehikkoon paikoilleen. Upeat pitkät hirret olivat hyvin säilyneet ja ne oli huolellisesti numeroitu ennen siirtoa.

Tiilikatto tehtiin kierrätetyistä betonikattotiilistä, jotka puhdistettiin ja käsiteltiin vesilasilla. Sokkeli rakennettiin pystysuuntaisista graniittipylväistä, joiden välit muurattiin umpeen vanhoilla kierrätystiilillä. Tulisijat muurattiin myös vanhoista puhdistetuista tiilistä. 


Salissa on kaunis, vähän kaareva katto ja 1800-luvun tunnelman aistii hyvin siroista ikkunanpuitteista ja ikkunoiden matalasta sijainnista. Myös vanhat väliovet ovat matalampia kuin nykyovet – lienevät ihmiset olleet myös lyhyempiä. Huonekorkeus on kuitenkin miellyttävän ilmava.

Vanhan hirsitalon siirto: Text
Vanhan hirsitalon siirto: Pro Gallery

Uusia elementtejä talossa ovat katetut terassit, joista toinen on merelle päin idän puolella ja toinen eteläpäädyssä.


Talo on pääasiassa isän ja äidin taidonnäyte, vaikka joihinkin työvaiheisiin on saatu myös ulkopuolista apua hetkittäin. Nyt se mahdollistaa myös lasten ja lastenlasten vierailut kesäisin ja leppoisan oleilun mäntymetsän keskellä, meren äärellä, lintujen ääniä ja liikkeitä seuraillen.


Kuvat: Aava Kallio

Vanhan hirsitalon siirto: Text
bottom of page