top of page
Untitled_Artwork 1.jpg
Miten rakennetaan talo, joka palvelee käyttäjäänsä 100 vuotta: Image

MITEN RAKENNETAAN TALO, JOKA PALVELEE KÄYTTÄJÄÄNSÄ 100 VUOTTA

Miten rakennetaan talo, joka palvelee käyttäjäänsä 100 vuotta: Text

Muistan arkkitehti Panu Kailan hauskan suomennoksen sanalle ”huoltovapaa”. Se tarkoittaa kansankielellä samaa kuin ”vaikeasti huollettava” tai jopa ”mahdoton huoltaa”. Materiaali, jota voidaan korjata tai uusia helposti, kannustaa pitämään rakennuksista hyvää huolta. Jos rakenne on niin yksinkertainen, että tavallinen kansalainen ymmärtää mitä rakennekerroksia siinä on, asukas hoksaa myös miten sitä kannattaa pitää kunnossa.


Muovisiin kalvoihin perustuva tiiveys rakenteissa ei ole kestävää. Tai voi se kestää joitain vuosia, mutta ei vuosisataa tai edes puolta siitä. Jos rakentamisen pääfilosofia on energiansäästö, joudutaan melkein väkisinkin tekemään riskirakenteita. Liian paksuissa ja monimutkaisissa rakenteissa kosteus tiivistyy seinän puoliväliin, kun lämpö ei pääse kuivattamaan kerroksia muualta kuin pinnasta.


Rakennusmateriaaleista parhaita ovat kosteutta sitovat ja luovuttavat materiaalit. Eli jos materiaali kastuu, se myös kuivuu luovuttaessaan kosteutta pois. Tällaisia ovat mm. luonnonmateriaalit kuten hirsi tai muu puurunko, luonnonkivi ja poltettu tiili tai polttamaton saviharkko. Eristeinä puru-, selluvilla- tai pellavaeristeet ovat aidosti hengittäviä. Viimeistelynä perinteiset punamulta-, maito- tai pellavaöljymaalit ovat helppoja uusia tarvittaessa.


Rakennuksen tuhoksi voivat koitua myös home- ja myrkkymikrobit. Uusienkin materiaalien valmistuksessa käytetyt kemikaalit aiheuttavat toisinaan rakennusten käyttäjille terveysongelmia. Siksi talojen käytettävyys riippuu myös hyvästä sisäilmasta. Siihenkin ratkaisuna ovat mahdollisimman luonnonmukaiset materiaalit ja yksinkertaiset rakenteet. Muutoin uusikin talo voi muuttua käyttökelvottomaksi.


Vierailin juuri 200 vuotta vanhassa hirsitalossa, joka on edelleen kestävä, kaunis ja toiminnallisesti mainio. Kun katto on kunnossa ja puuosat riittävästi irti maasta sekä alapohja hyvin tuuletettu, ollaan jo pitkällä kestävän rakentamisen polulla. Rakennukset eivät saisi edustaa kertatäyttökulttuuria, kuten ei mikään muukaan yhteiskunnassa, jossa halutaan toteuttaa ekologista elämäntapa.

Miten rakennetaan talo, joka palvelee käyttäjäänsä 100 vuotta: Text
bottom of page