top of page
Untitled_Artwork 2 kopio.jpg
Mikä tekee materiaalista ekologisen?: Image

MIKÄ TEKEE MATERIAALISTA EKOLOGISEN?

Mikä tekee materiaalista ekologisen?: Text

Aika moni ihminen on nykyään kiinnostunut ekologisista rakennusmateriaaleista – ja miksipä ei olisi! Omasta kokemuksesta voin sanoa, että tuntuu mukavalta asua talossa, jossa tietää mitä rakenteet sisältävät. Kun kyse on luonnonmateriaaleista, ei niistä tule kemikaalipäästöjä tai myrkyllisiä mikrobeja. Ilma, jota hengittää sellaisen rakennuksen sisällä, on turvallista, puhdasta ja edistää hyvinvointia.

Mikä sitten tekee joistain materiaaleista ekologisia? Ekologiset materiaalit ovat terveellisiä ja hengittäviä, mikä tarkoittaa, että ne pystyvät sitomaan kosteutta ja luovuttamaan sitä luonnollisesti. Niitä saa läheltä, jolloin kuljettamiseen ei kulu turhaan energiaa. Ne ovat pitkäikäisiä ja helposti kierrätettäviä, kun niiden elinkaari rakennuksessa on päättynyt. Usein ekologinen materiaali kestää hyvänä jopa vuosisatoja, kunhan rakennuksesta pidetään huolta sopivasti.


Erityisen kiinnostavia materiaaleja juuri nyt ovat luonnonmateriaalit, kuten savi-, hamppu-, ruoko- ja massiivihirsi. On olemassa monia muitakin hyviä rakennusmateriaaleja, mutta juuri nämä tuntuvat kantavan mukanaan lupausta paremmasta, turvallisemmasta ja ajallisesti sekä rakenteellisesti kestävämmästä tulevaisuudesta. Moni niistä sopii omakotitalojen, kesämökkien ja piharakennusten rakentajille ja niiden käyttöä rakentamisessa pystyy opettelemaan kuka tahansa. Tosin tiettyihin rakennusvaiheisiin kannattaa etsiä myös ammattihenkilöitä, joilla on kokemusta kyseisten rakennusmateriaalien käytöstä.


Jos ekologinen rakentaminen kiinnostaa, löytyy mm. Turun Seudun Arkkitehdit -YouTube-kanavalta 25-osainen videosarja, jossa haastattelen asiantuntijoita Varsinais-Suomen alueella.

Mikä tekee materiaalista ekologisen?: Text
bottom of page