top of page
Untitled_Artwork 3.jpg
Jos tekisin itselleni talon – 13 vinkkiä: Image

JOS TEKISIN ITSELLENI TALON – 13 VINKKIÄ

Jos tekisin itselleni talon – 13 vinkkiä: Text

1. Luonnollinen rakentaminen

Jos tekisin nyt itselleni talon, käyttäisin siihen niin luonnollisia materiaaleja kuin mahdollista. Toki täytyy ottaa huomioon realiteetit ja tarvikkeet, joita on saatavilla kohtuulliseen hintaan ja järkevän aikataulun puitteissa.


2. Lähimateriaaleja

Jos kuitenkin pääsisin valitsemaan ihan mitä vain, valitsisin materiaaleja, jotka on tuotettu lähellä tonttia, ja jotka ovat sekä kotimaisia että ekologisia – sellaisia, joista saa rakennettua mahdollisimman terveitä rakenteita ja kestäviä, pitkäikäisiä tiloja.

3. Runkomateriaali

Tällaisena kosteusvaurioiden ja hometalojen aikakautena valitsisin rakennusmateriaaliksi joko puun (mieluiten massiivipuun eli saumattoman hirren), olkisavimassan tai poltetun tiilen – tai niiden yhdistelmän. Esimerkiksi pölkky-savi-seinä voisi olla kiinnostava vaihtoehto.

4. Eriste

Mikäli runko ei olisi yksiaineinen, vaan vaikkapa tavanomainen puurunko, eristeenä käyttäisin joko sahanpurua ja kutterinlastua, pellavaeristettä tai hamppukuitua – ehkä jopa turvetta, sammalta tai kanervaa. Kuiva painomusteeton selluvilla ilman märkäruiskutuksessa käytettäviä liima-aineita voisi olla myös mahdollinen eriste.

5. Sisäpinnat

Seinät ja lattiat päällystäisin joko puupaneeleilla, keraamisilla laatoilla, savirappauksella tai puu- ja paperikuituisilla tuotteilla. Esimerkiksi savi tasaa ilman kosteutta ja ylläpitää huoneilman terveellistä mikrobitasapainoa. Tapettina käyttäisin vaikkapa ”lumppupaperia” (rautakaupassa myydään parketinaluspahvina), jonka maalaisin itse tehdyllä temperamaalilla (seos tehdään kananmunista, vedestä ja pellavaöljyvernissasta sekä väripigmenteistä). Tai jos löytäisin jostain aitoa paperitapettia ilman muoveja, tekisin myös liisterit itse sekoittamalla. Luonnonmateriaalit luovat yleensä myös hyvän akustiikan tiloihin.

6. Alapohja

Rakentaisin taloon tuulettuvan alapohjan. Se ratkaisee samalla sekä alapohjan kosteusongelmat että mahdolliset radon-kysymykset.

7. Julkisivut

Jos talon julkisivut olisivat sileästä höylätystä puusta, maalaisin ne perinteisellä pellavaöljymaalilla, joka on helppo huoltomaalata vuosienkin kuluttua ja kestävä pitkällä tähtäimellä. Karkeat sahapinnat maalaisin perinteisellä punamultamaalilla, jota saa myös eri väreissä. Myös olki-savi-talon päällystäisin puuvuorauksella. Muutoin saattaisin jättää sen vaikka maalaamatta, mutta maalaus suojaisi puun pintaa auringon kuluttavalta säteilyltä. Kiinnostava seinämateriaali olisi myös perinteinen puupaanu.


8. Katto

Katon voisin tehdä vaikka savitiilistä, mutta miksei myös pellistä tai huovasta. Erityisen mielenkiintoinen olisi ruohokatto, joita nyt edellytetään mm. Turussa tietyillä uusilla asuinalueilla hulevesiongelman ratkaisuun avuksi. Jos kyseessä olisi paanukatto, se pitäisi tietysti tervata, jotta se ei kuluisi niin nopeasti auringon ja sateen vaikutuksessa. Myös päre- tai ruokokatto olisi kiinnostava. Ruokokatto olisi paitsi esteettisesti kaunis, myös hyvin ekologinen ja kestävä ratkaisu.

9. Lämmitys

Lisäisin jonkin ekologisen lämmitysmuodon, kuten maalämmön, ja lisäksi muutaman puilla lämmitettävän uunin tai takan tasaamaan ulkoilman lämpötilavaihteluita sisätiloissa sekä varalämmönlähteeksi poikkeustilanteissa. Takkatulen rätinä hämärinä talvi-iltoina luo lisäksi pehmeää tunnelmaa. Katolla voisi olla aurinkopaneeleita, mikäli katon suuntaus olisi suotuisa aurinkoon nähden.


10. Ulkotilat

Miettisin, miten saisin tontistani sopivimmat alueet ulko-oleskelukäyttöön ja kuinka suojaisin istuskelupaikkoja tuulelta ja sateelta. Tekisin terassit siperianlehtikuusesta, jonka jättäisin käsittelemättä.

11. Ilmanvaihto

Ilmanvaihdon tekisin painovoimaisena. Rakentaisin ikkunat avattaviksi, jotta niistä voisi tuulettaa ja aistia raikkaan ulkoilman sekä kesäisin puutarhan tuoksut ja lehtien huminan.


12. Pihapiiri

Pihapiiriin rakentaisin mahdollisuuksien puitteissa pihapiiriä rajaavia pienempiä rakennuksia, kuten autokatoksen, huvimajan viinirypäleköynnöksineen, kasvihuoneen tomaatteineen, ateljee-tilan, jossa voisi tehdä omia savitöitä ja maalata akvarelleja tai pitää saippua- tai kynttiläpajaa. Toki pieni eläinsuoja olisi mukava myös kesäkanoille tai parille lampaalle.


13. Kestävää ja terveellistä pitkällä tähtäimellä

Ekologista rakentamista on sellainen, joka kestää aikaa rakenteellisesti ja tyylillisesti, on tehty mahdollisimman yksinkertaisista lähimateriaaleista ilman ylimääräisiä kemikaalipäästöjä, kestää säärasitukset ja pitää lämpöä, mutta on myös helppo tuulettaa - ja joka on helppo huoltaa ja ylläpitää. Hyvä rakennus on kaunis, toimiva ja kestävä. Siinä on helppo viihtyä ja elää harmonista ja tasapainoista elämää.

Jos tekisin itselleni talon – 13 vinkkiä: Text
bottom of page