IMG_2581.jpg
 

TERVE TALO KEMIKAALEILLE YLIHERKISTYNEELLE PERHEELLE

Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman turvallinen ja terveellinen koti lapsiperheelle sisäilman puolesta. Edellisessä talossaan perhe oli altistunut homeille ja kemikaaleille. Vanha omakotitalo piti purkaa kokonaan, koska sen korjaaminen ei olisi ollut mahdollista. Siitä syystä uudelle talolle oli olemassa varsin tiukka budjetti ja samalla erityisen kovat laatuvaatimukset.


Turvallisimmaksi rakennusmateriaaliksi todettiin massiivihirsi. Kuusihirsi päästää sisäilmaan vähemmän puun omia luontaisia tuoksuja kuin mänty. Ulkoseinärakenteessa ei ole tällä hetkellä mitään muuta materiaalia. Nyt perhe on ensimmäisen asuinvuoden jälkeen päättänyt kuitenkin lisätä ulkovuorauksen suojaamaan rakenteita paremmin säältä. 

 
IMG_2579.jpg
 

Hirsi on jätetty käsittelemättömäksi sisäpuolelta. Kylpyhuone on ainoa tila, jossa saattaa tulla kemikaalipäästöjä rakenteista, koska tilaan on tarvittu vesieristys. Muutoin eristyksenä on käytetty ala- ja yläpohjassa purua. Asuinhuoneiden sisäseinissä pintamateriaalina on osittain punaruskea savirappaus ja osittain vaalea puupanelointi. Kauniit puulattiat on käsitelty suopakuurauksella, joka on toiminut käytössä erinomaisesti likaahylkivänä pintana ja on paljaalle jalalle miellyttävän tuntuinen.

 
IMG_2626.jpg
 

Talo on tarkoitettu neljälle hengelle ja kaikki tarpeellinen mahtuu 86 kerrosneliömetriin. Lapsille on omat pienet makuuhuoneet ja aikuisille hieman isompi huone. Olohuone, keittiö ja ruokailu ovat avointa tilaa, joka avautuu eteläiselle pihalle ja terassille, joka on rinteessä hieman alempana kuin sisätilojen lattiataso. Terassilta johtavat leveät istuskeluportaat pihanurmelle. Terassin ylle on tulossa pergola, johon voi kasvattaa köynnöksiä suojaamaan kesäiseltä auringonpaahteelta.

 
tiltutalokuva_edited.jpg