tiltutalokuva.png
 

TERVE TALO KEMIKAALEILLE YLIHERKISTYNEELLE PERHEELLE

Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman turvallinen ja terveellinen koti lapsiperheelle sisäilman puolesta. Edellisessä talossaan perhe oli altistunut homeille ja kemikaaleille. Vanha omakotitalo piti purkaa kokonaan, koska sen korjaaminen ei olisi ollut mahdollista. Siitä syystä uudelle talolle oli olemassa varsin tiukka budjetti ja samalla erityisen kovat laatuvaatimukset.


Turvallisimmaksi rakennusmateriaaliksi todettiin massiivihirsi. Kuusihirsi päästää vähemmän puun omia luontaisia päästöjä kuin mänty. Ulkoseinärakenteessa ei ole mitään muuta materiaalia. Hirsi jää käsittelemättömäksi sisäpuolelta. Kylpyhuone on ainoa tila, jossa saattaa olla kemikaalipäästöjä rakenteista, koska siihen tarvitaan kuitenkin vesieristys. Muutoin eristyksenä on tarkoitus käyttää ala- ja yläpohjassa purueristettä.


Talo on tarkoitettu neljälle hengelle ja kaikki tarpeellinen mahtuu 86 kerrosneliömetriin. Lapsille on omat pienet makuuhuoneet ja aikuisille hieman isompi huone. Olohuone, keittiö ja ruokailu ovat avointa tilaa, joka avautuu eteläiselle pihalle ja terassille, joka on rinteessä hieman alempana kuin sisätilojen lattiataso. Silloin se ei peitä myöskään pihamaisemia. Terassilta johtavat leveät istuskeluportaat pihanurmelle. Terassin yllä on pergola, johon voi kasvattaa köynnöksiä suojaamaan kesän auringonpaahteelta.