pakettitalo_projekti_kuva_edited_edited.jpg
 

LUONNOKSET TALOPAKETTIA VARTEN

Yleisin tapa rakentaa uusi omakotitalo on tilata se valmiina pakettitalona. Aina talopakettikuvastosta ei kuitenkaan löydy sopivaa taloa. Yksi vaihtoehto on tilata arkkitehdiltä luonnokset ja kysyä talovalmistajilta tai pieniltä rakennusliikkeiltä tarjouksia niiden perusteella. Tässä kaksi esimerkkiä, joissa niin on toimittu.

 
Image5.jpg
 

Talopaketin luonnokset rinnetontille

Nuori pariskunta, joka harrastaa paljon urheilua ja ulkoilua, oli ostanut rinnetontin Liedosta alueelta, joka oli äskettäin kaavoitettu omakotitaloille. Talopakettiyritysten kuvastoista ei löytynyt juuri sopivaa taloa, joten pariskunta toivoi rakennusta, joka sopii tontille sekä ilmansuuntien, maaston korkeuserojen että saapumissuunnan osalta. 


Luonnosten pohjalta pariskunta pyysi tarjousta kolmelta eri talopakettivalmistajalta. He päätyivät tekemään sopimuksen yrityksen kanssa, joka pystyi tarjoamaan juuri piirustusten mukaista taloa siten, että sisätyöt jäävät erikseen tehtäväksi, kuten pariskunta halusikin.


Yritys tekee rakennuslupakuvat valmiiksi. Rungon pystytykseen on varattu noin nelisen kuukautta.

 
2021-4-21-Ilmarinen-Kujansuu _ 0_edited.jpg
 

Osa naapurustosta on jo rakennettu valmiiksi ja tämä tontti sijaitsee alueen rauhallisessa päädyssä, josta avautuvat pitkät maisemat peltojen ylitse länteen sekä pohjoisen ja idän puolella luonnonvaraiselle metsäalueelle. Olohuoneesta toivottiin korkeaa tilaa ja suunnitteluratkaisussa yläkerran käytävästä avautuu näkymä olohuoneen lisäksi ulos avaran maiseman suuntaan.


Keittiö ja ruokailutila ovat avoimesti yhteydessä oleskelutilaan ja niistä pääsee helposti kulkemaan aurinkoiselle ja suojaiselle terassille. Kodinhoitohuoneen piti olla riittävän iso, jotta urheiluvaatteet ja -tarvikkeet saadaan helposti pestyä ja kuivatettua. Makuuhuoneet, kylpyhuone ja sauna ovat omassa rauhassaan ylemmässä kerroksessa.

 
Image7_000.jpg
 

Talopaketin tilaaminen arkkitehdin avustuksella

Nuori perhe, jolle oli juuri syntynyt vauva, oli ostanut hienon rinnetontin Raisiosta. He olivat aluksi suunnitelleet siihen omakotitaloa talopakettivalmistajan kanssa, mutta totesivat, että ehkä sittenkin voisi vielä miettiä miten arkkitehti ideoisi tontin käyttöä ja talon sijaintia ja muotoa.

 
2021-6-22-Vartiainen-Suomala-Visut 3 _ 0_edited.png
 

Päädyimme pariskunnan kanssa ratkaisuun, jossa asuintalo sijoitetaan rinteen alaosaan siten, että autotalli saatiin yhdistettyä talon alakertaan. Asuintiloihin saapuminen on mahdollista sekä lännenpuoleisen portaikon kautta suoraan asuinkerrokseen, sisäpihalta maantasosta arkieteiseen tai autolla saapuessa autotallista suoraan alakerran lounge-tilaan.

 
2021-6-22-Vartiainen-Suomala-Visut 3 _ 0_edited_edited_edited.jpg
 

Pääasuintilat ovat ylemmässä kerroksessa, josta on hienot näkymät idänpuoleiselle peltoaukealle ja samaan aikaan etelänpuoleiselle valoisalle ja rauhalliselle piha-alueelle. Pariskunta totesi, että taloa ei tehdä vain heille vaan myös heidän ystävilleen. Ajatuksena on siis viettää aikaa yhdessä isommallakin porukalla. Siksi oleskelu- ja ruokailutiloista tehtiin ilmavat ja väljät ja niitä täydentää lasiseinäinen kirjastohuone. Avoimista tiloista on myös kulku terassille, jossa on tilaa ruokailla.

 
2021-6-22-Vartiainen-Suomala-Visut 3 _ 0_edited.jpg
 

Alemmassa kerroksessa on oleskelu-lounge minikeittiöineen sekä kylpy- ja saunatilat, joista pääsee maantason terasille ja paljuun. Vilvoittelutilat ovat yksityiset eivätkä näy kadulle. Etelänpuoleiselle pihalle jää myös paljon aurinkoista tilaa vaikkapa lasten leikkeihin ja puutarhalle.


Arkkitehdin luonnosten kanssa he pyytävät nyt tarjouksia talopakettien valmistajilta.