UNADJUSTEDNONRAW_thumb_1e43e.jpg
 

OMAN KODIN REMONTTI

Asun vanhassa hirsitalossa, joka on rakennettu vuonna 1932. Se on säilynyt suorana ja ryhdikkäänä vuosikymmenien läpi ja alkuperäiset rakennusosat, kuten hirret, puolet julkisivulaudoituksesta ja ikkunat ovat edelleen toimivat ja ehjät.

Sisätiloista löytyvät modernit mukavuudet kuten keittiö, kodinhoitohuone, valoisa kylpyhuone ja sauna. Samaan aikaan tunnelmaa luovat neljä vanhaa kaakeliuunia, puuhella ja leivinuuni, jotka ovat maalämmön tukena kovilla pakkasilla.

Vanhassa hirsitalossa voi elää modernia elämää langattomine nettiyhteyksineen ja nykyaikaisine mukavuuksineen. Silti inhimillisen tunnelman luovat kauniit ikkunapuitteet, koristeelliset käsintehdyt listat, kuluneet puulattiat ja käsinveistetyt hirret.

 
Tiltu_18.jpg
 

Tässä talossa olen asunut vuodesta 2010 lähtien. Itse ja läheisten kanssa taloa remontoimalla on voinut kohottaa omaa elintasoa kustannusten pysyessä kohtuullisina. Monta asiaa on oppinut tekemällä ja kokeilemalla – jokainen pystyy tekemään vähintään pintaremonttia, hiomista, maalausta ja tapetointia.

 
Tiltu_11.jpg
 

Aluksi kunnostettiin sisätiloja. Monet tapettikerrokset ja muovit poistettiin sisäseinistä. Tilalle laitettiin rakennuspaperia, huokoista kuitulevyä ja hengittävää huokoista paperitapettia. Lattioista poistettiin muovimatot ja alta paljastuneet kapeat laudat hiottiin kevyesti ja maalattiin pellavaöljymaalilla. Samoin katoista poistettiin vanhat pintakerrokset ja laudat maalattiin.

 
Tiltu_8.jpg
 

Vanhojen ikkunoiden kitit olivat karisseet, joten päädyimme irrottamaan kaikki ikkunoiden ulkopuitteet ja kunnostamaan ne. Vanhat kitit poistettiin, lasit irrotettiin varovasti, puupinnat hiottiin ja sitten kokonaisuus kasattiin uudestaan kittaamalla alkuperäiset lasit paikoilleen ja maalaamalla puitteet pellavaöljymaalilla.

 
Tiltu_21.jpg
 

Iso kunnostuskohde julkisivu alkoi hirsien paikkailulla. Siinä apuna oli hirrenkunnostukseen perehtynyt ammattilainen, joka pääasiassa lankutti tarvittavassa määrin hirsien huonokuntoisia pintoja. Myöhemmin tehtiin julkisivulautojen uusiminen niiltä osin, kun oli tarpeellista. Maalausurakkaan palkkasin nuoria kesätöihin. Vanhat maalit skrapattiin pois ja koko talo maalattiin huolellisesti pellavaöljymaalilla.

 
Tiltu_13.jpg
 

Talossa riittää kaikenlaista kunnostuspuuhaa vielä pitkäksi aikaa, mutta toisaalta se on asuttavassa kunnossa juuri nyt, eikä mitään ole pakko tehdä. Sen sijaan voi nautiskella hengittävistä rakenteista, hyvästä sisäilmasta, kaakeliuunien lämmöstä ja kauniista yksityiskohdista.

 
Tiltu_5_edited.jpg