julkisivu ja leikkaus

Noin sata vuotta vanhassa talossa, Maskun kunnassa, oli matala pieni kylmä vinttitila, johon haluttiin lisää lämpimiä tiloja. Kuistin yhteydessä sijainneet kosteusvaurioituneet kylpyhuone ja eteinen haluttiin purkaa. Myös tupakeittiötä haluttiin uudistaa.

1krs

Lopulta useiden luonnosten jälkeen päädyttiin talon omistajan ideasta uusimaan koko katto satulakatoksi, jolloin vinttitilan korkeus muuttui oleellisesti ja vinttikerrokseen saatiin suunniteltua neljä makuuhuonetta, aula ja kylpyhuone. Kuisti siirrettiin keskelle pohjoisjulkisivua ja siitä tehtiin kaksikerroksinen. Uudet portaat sijoitettiin kuistin sivuun.

ennen

Talon omistaja päätyi lopulta purkamaan talon kaikki pintarakenteet ja jäljelle jäi lähinnä luonnonkivisokkeli ja hirsirunko. Näihin ryhdyttiin rakentamaan lähestulkoon uutta taloa. Ihan uuden talon rakentamiseen erona oli vanhan tontin valmis kaunis puusto ja pihapiiri sekä hyväkuntoinen, terve puurunko.

riisuttu-malli

Talon reunustoilta kaivettiin sokkeli esiin, tuettiin sitä, suoristettiin tarpeellisilta osin ja huolehdittiin alapohjan paremmasta tuennasta ja tuuletuksesta. Suuri työ tehtiin myös kuistin uuden perustuksen ja graniittisokkelin rakentamisessa.

Katto purettiin kokonaan ja tilalle tuotiin valmiit kattotuolikehikot. Vanhan mallin mukaan suunniteltuja ikkunoita tilattiin puusepältä. Uusi konesaumattu peltikatto suojaa nyt rakennusta.

katon ranka

Sisätiloissa lattiat rakennettiin uusista leveistä ja paksuista lankuista. Seinät eristettiin huokolevyillä ja tapetoitiin ensin makulatuuritapetilla ja sitten maalattiin. Sähköt ja vesijohdot uusittiin.

Rakennustyö on vielä kesken, mutta talossa voi jo asua halutessaan. Vaikka projekti kokonaisuudessaan on ollut suuri ja työtunteja on kulunut itse tehden mittava määrä, on lopputulos jo hahmotettavissa. Vintin uudet tilavat makuuhuoneet ja pesutilat antavat alakerran huoneisiin oleskelun väljyyttä ja runsaasti lisää tilaa.

hirsirakentamista

Lopussa kiitos seisoo – ja talo ryhdikkäänä ja uudistuneena vehreällä tontillaan.

Creative Turku Facebook