Kyseessä oli 1900-luvun alkupuolen arvokerrostalo Turun Taidemuseon lähettyvillä. Huoneiston omistajat halusivat uusia sisäpinnat ja kiintokalusteet putkiremontin yhteydessä. Asunto oli ollut vuokralla ja ajatus oli myydä se kunnostuksen jälkeen.

Vanhat pinnat ja kalusteet purettiin lukuunottamatta olohuoneen ja makuuhuoneen tammiparkettia, joka todettiin kunnostuskelpoiseksi hionnan ja lakkauksen myötä. Aito puupintainen lattia tuntuu mukavalta jalan alla sekä antaa paremman akustiikan huoneelle kuin esimerkiksi laminaatti.

4. oh-nkym

Asunnon tunnelma oli viehättävä jo lähtökohtaisesti korkeiden huoneiden ja vanhanaikaisten suurten ikkunoiden ansioista. Vain keittiön polveileva muoto asetti haasteita kalustussuunnitelman osalta. 

3. tytaso 

Keittiön ja eteiseen lattioihin asennettiin linoleum-laattoja ruutukuvion muotoon. Seinät ja katot maalattiin. Yksi reilunkokoinen tiskiallas riittää hyvin pienessä keittiössä, kun astianpesukone löytyy vierestä intergroituna kalusteisiin. Jääkaappi ja pakastin asennettiin vetolaatikkoina liesitason kalustekokonaisuuteen työtason alle. Siten saatiin enemmän työskentely- ja laskutilaa sekä valoa kalusteiden välitilaan. 

1. viinikaappi 

Kalusteet tilattiin puusepältä, jonka kanssa myös suunniteltiin osia yhdessä. Keittiökalusteiden ovissa saarnipintainen viilukuvio jatkuu ovesta toiseen katkeamatta. Keittokirjoja ja kauniita astioita varten suunniteltiin hyllykkö olohuoneen vastaiselle seinälle.

Hissikuilun kyljessä sijaitsevaan kaappiin syntyi pieni viinikellari – pulloille tehtiin hylly, jota valaistaan epäsuorasti seinämän takaa. Myös viinilaseille rakennettiin puinen teline massiivisaarnista.

2. viinilasit 

Eteiseen suunniteltiin säilytyskaluste peileineen ja valaistuksineen sekä siihen liittyvä istuinjakkara. Olohuone ja makuuhuone tapetoitiin ja makuuhuone sai uuden liukuovellisen saarniviilupintaisen vaatekaapiston.

Kylpyhuone laatoitettiin lattian ja seinien osalta ja kattoon asennettiin tervaleppäsormipaneeli. Pieni tila sai mittatilauksena valmistetun pöytäkalusteen ja sivuista valaistun peilin. Kaikki puupinnat käsiteltiin öljyvahauksella.

Vaikka mittaustilaustyönä suunnitellut ja valmistetut kiintokalusteet saattavat tuntua kalliilta aluksi, parantavat ne optimaalista tilankäyttöä ja tuovat asuntoon viimeistellyn ilmeen. Pitkällä aikavälillä kunnon aidoista materiaaleista tehdyt pinnat kestävät kulutusta pidempään ja kauniimpina kuin ostohetkellä edulliset muovipinnoitetut kalustelevyt.

Creative Turku Facebook